Vilniaus mokytojų namai
EN

Seminaras „Įtraukianti literatūros pamoka: teksto skaitymo galimybės bei metodų interpretavimo praktika“


Mokymosi ir informacijos centre, 226 auditorijoje
Penktadienis
Kovo 10 d.
13 val.

Mokytojams, dirbantiems pagal Lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo bendrąją programą (2016), aktualu susipažinti su tais senosios literatūros tekstais, kurie iki šiol mokykloje nebuvo skaitomi ir nagrinėjami. Vienas iš – M. P. Karpavičiaus pamokslinė kalba. Tam, kad kalba taptų aktuali septintokui ir atvertų savo prasmes, padėtų tęsti Lietuvos pasakojimą, mokytojui svarbu susipažinti su to meto kultūriniu kontekstu, naujomis teksto perskaitymo galimybėmis, metodų interpretavimo praktika.

Uždaviniai:

  1. Supažindinti su svarbiausiais M. K. Karpavičiaus pamokslinės kalbos biografinio ir kultūrinio konteksto bruožais.
  2. Analizuoti praktikoje išbandytus ir numatyti naujus būdus, kuriais remiantis septintokus būtų galima įtraukti į prasmingai aktyvų senosios literatūros tekstų tyrinėjimą.
  3. Pažvelgti į senosios literatūros tekstus iš retorikos perspektyvos.

Plėtojamos kompetencijos

Bendrosios kompetencijos: mokėjimo mokytis, pažinimo, iniciatyvumo ir kūrybingumo.

Dalyviai

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai, dirbantys pagal Lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo programą (2016).

Turinys

  1. Paskaita apie M. P. Karpavičių.
  2. Kūrybinių lietuvių literatūros skaitymų „Vaikų žemė“ vaizdo medžiagos peržiūra: metodo stiprybės ir pavojai. Metodo taikymo idėjos skaitant kitus lietuvių literatūros kūrinius įvairiose amžiaus grupėse.
  3. Literatūros pamokos, kurioje nagrinėjama M. P. Karpavičiaus pamokslinė kalba, matmenys.
  4. Retorikos pamokos, kurioje remiamasi M. P. Karpavičiaus pamoksline kalba, matmenys.

Darbo metodai

Paskaita. Vaizdo medžiagos peržiūra ir diskusija. Literatūros pamoka. Kalbos pamoka. Pabrėžtina, kad mokytojai – aktyvūs literatūros ir kalbos pamokų dalyviai.

Apie programos autorius Dr. Darius Kuolys – Vilniaus universiteto dėstytojas, kultūros istorikas, tyrinėjantis senąją Lietuvos literatūrą, kultūrą, politinę mintį. Yra išleidęs porą monografijų, sudaręs kelias mokslo knygas, parašęs pluoštą mokslinių straipsnių. Aktyviai įsitraukia atnaujinant lietuvių kalbos ir literatūros programas, šiuo metu – naujojo literatūros vadovėlio bendraautoris.

Dainora Eigminienė – Vilniaus šv. Kristoforo gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė, tęstinio Atviros Lietuvos fondo tarptautinio projekto „Drama mokykloje“ su Londono karališkuoju nacionaliniu dramos teatru koordinatorė Lietuvoje. Įgyta patirtimi mokytoja dalijasi autoriniuose seminaruose, inicijuoja įvairius projektus, dalyvauja rengiant lietuvių kalbos ir literatūros ugdymo programas, šiuo metu – naujojo literatūros vadovėlio bendraautorė.

Jurga Dzikaitė – Vilniaus tarptautinės mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė. Įgyta patirtimi mokytoja dalijasi autoriniuose seminaruose, dalyvauja rengiant mokymo priemones užsienyje gyvenantiems lietuviams, šiuo metu – naujojo literatūros vadovėlio bendraautorė.

Seminaro kaina dalyviui - 35 € 
(apmokėjimas iš mokinio krepšelio lėšų grynaisiais arba pavedimu). 
Seminaro dalyviai gaus kvalifikacinius pažymėjimus.

https://www.mtc.lt/lt/renginiai/renginyssmulkiau/385/-/itraukianti-literaturos-pamoka-teksto-skaitymo-galimybes-bei-metodu-interpretavimo-praktika



Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: