Vilniaus mokytojų namai
EN

AKTUALI, NAGRINĖJANTI GLOBALIĄ KLIMATO KRIZĘ INICIATYVA

Gruodžio 19 d. 15 val. Vilniaus mokytojų namų Mažojoje salėje vyks paskutinis šiais metais spektaklio „Pasišiukšlinę“  pristatymas moksleiviams. Po spektaklio -  kūrybinės dirbtuvės, kuriose jaunuoliai tyrinės spektaklyje nagrinėjamą klimato kaitos temą, o vėliau taps spektaklio bendraautoriais - režisieriais ir dramaturgais - ir kartu kurs galimas spektaklio pabaigas.

Kad labiau įsigilintų į klimato kaitos temą, moksleiviai taip pat žiūrės filmą „Iš jūros gelmių“/ Fra det vilde hav. Rež. Robin Petré, Danija. 2021 m., 78 min.

Apie filmą: platus savanorių tinklas  nuolat pasirengęs gelbėti laukinius gyvūnus nuo naftos, plastiko ir audrų atšiaurioje ir vėjuotoje Anglijos pakrantėje. Tačiau labiausiai gyvūnai kenčia nuo žmogaus veiklos sukeltų padarinių, o geranoriški savanoriai jaučiasi bejėgiai, stebėdami stiprėjančias žiemos audras ir blogėjančias sąlygas gyvūnams. 

Vilniaus mokytojų namuose spektaklis kuriamas daugiau nei pusę metų. Surengtos penkios kūrybinės dirbtuvės, kurių metu per šimtą 12 - 16 metų jaunuolių buvo pakviesti į spektaklio kūrimo dirbtuves. Jų metu moksleiviai pamatė spektaklio ištraukas, kartu su kūrėjais ir mokslininkais tyrinėjo klimato kaitą, asmeninio indėlio galimybes, gilinosi, kokie temos aspektai jiems paveikiausi ir kartu su kūrėjais kurė spektaklio dramaturgiją. Į klimato krizės valdymą siekiama žvelgti iš „pasišiukšlinusių“, ne itin atsakingų rūšiuotojų ir vartotojų, perspektyvos. Galutinio spektaklio premjera planuojama 2024 m. vasario mėn. 

Spektaklį kuria nevyriausybinė scenos menų organizacija „Teatro istorijos“.

2023 m. gruodžio 15 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: