Vilniaus mokytojų namai
EN

Moterų bendrystės klubas „Ne Vienos“ grįžta naujam sezonui į Vilniaus mokytojų namus

Rugsėjo 28d. 18val. Vilniaus mokytojų namuose naująjį sezoną pradeda moterų bendrystės klubas „Ne vienos“. Kaip ir pernai gyvi susitikimai vyks paskutinį  kiekvieno mėnesio ketvirtadienį. Šiuo metu klubas vieniją apie 5000 moterų visoje Lietuvoje. Nuo 2023 m. metų pavasario klubas „Ne Vienos“ yra LR Prezidento globojamo projekto „Lietuvos galia“ dalis ir šiuo metu dalyvauja „Teisingos Lietuvos“ kategorijos konkurse. Savo balsą už šią iniciatyvą galite atiduoti 
Moterų bendrystės klubo „Ne Vienos“ įkūrėja Nora Strautnikaitė įsitikinusi, kad gyvi susitikimai vienatvę  išgyvenančioms moterims būtini, kaip oras. Daugelis klube esančių moterų laukia šių susitikimų iš anksto apsibraukdamos kalendoriuje paskutinius mėnesių ketvirtadienius, kai susitikusios vėl galės pasidalinti savo emocijomis ir išgyvenimais.

Dienos darosi vis trumpesnės, o vakarai vis vėsesni ir ilgesni. Daugiau laiko praleidžiame namuose. Grįžus po darbų, norisi susisukti į pledą, pasidaryti arbatos, galbūt įsijungti melancholišką muziką, filmą ar skaityti knygą. Kažkas tai vadina laisve, nepriklausomybe, meile sau ar kitais, jokios neigiamos potekstės neturinčiais žodžiais. Tačiau kažkam tai - tuštuma. Vienatvės jausmas, kuris darosi vis sunkiau pakeliamas. Pledas tampa vis sunkesnis, arbata apkartusi, o muzika ar filmas – tik erzinantis triukšmas. Su vis greičiau tamsėjančia diena grįžta rudeninė depresija, kuri, ko gero niekur ir nebuvo dingusi, tačiau vasara ją puikiai maskavo.

Kiek pažįstate žmonių su polinkiu į depresyvią nuotaiką? Sakysite, ne tiek ir daug? O gal todėl, kad mes jų paprasčiausiai nematome, nes jie vienumoje? Tai kaip šešėlinė visuomenės pusė – žinome, kad yra, bet per daug į akis lyg ir nekrenta. Tačiau statistika kalba pati už save. Vienatvė, kurios dažna palydovė depresija, tampa vis dažnesnė šių dienų realybe.

O kaip nuo jos pabėgti? Ką daryti moteriai, kuri paliko smurtaujantį ar nuo priklausomybių kenčiantį vyrą? O gal meilė paprasčiausiai baigėsi, todėl iširo šeima. Ji liko viena. Artimų draugių jau seniai neliko, o pakalbėti taip norisi, norisi būti suprastai ir suvokimo, kad esi ne viena. 

Beveik prieš metus susikūrusi socialinė iniciatyva Moterų bendrystės klubas „Ne Vienos“, teikianti moterims emocinę paramą ir palaikymą išgyvenant sunkius gyvenimo etapus, su vienišų moterų kasdienybe susiduria itin dažnai.

„Jeigu žmogus turi pomėgių, tarkim sportą ar knygų būrelį, jis gali rasti bendraminčių užsiimdamas mėgstama veikla. O ką daryti tuomet, kai seniems pomėgiams laiko nebeliko, o atrasti naujų – stinga jėgų?“ - mintimis dalinasi iniciatyvos kūrėja Nora. Esminis iniciatyvos tikslas – gyvas bendravimas empatiškoje aplinkoje. Vykstant kasmėnesiniams klubo gyviems susitikimams, moterys išgyvenančios sunkius gyvenimo etapus, gali dalintis patirtimis, palaikyti viena kitą bei būti bendrystėje žinant, kad yra ne vienos. Pagrindinis iniciatyvos siekis – suburti moteris bendrystei kiekviename Lietuvos mieste, ypač regionuose, taip sumažinant vienatvės jausmą, vedantį į dar sunkesnius išgyvenimus bei depresiją. Būvimas empatiškoje, palaikančioje aplinkoje, tai terapija, padedanti išgyventi vienatvę.

Nors ši iniciatyva dar visai jauna, tačiau jau spėjo nuveikti daug gražių darbų, telkiant savanoriškai prisidedančius verslus, bei kitus projektus. Vasaros pradžioje buvo įgyvendintas projektas „Kitokia kasdienybė“. Jo metu visos norinčios klubo moterys galėjo pasivažinėti motociklais. Savanoriai motociklininkai mielai prisidėjo prie šios akcijos, parodydami moterims, kad kasdienybė gali būti visai kitokia. Taip pat kiekvieno vasaros mėnesio paskutinį ketvirtadienį moterys rinkosi Vilniuje, Nėries upės baržoje, gyviems pokalbiams, kuriuos lydėdavo šiltos emocijos bei naujai užsimezgusios draugystės. Vasarą vainikavo renginys „Gyvų potyrių savaitgalis“, kuriame moterys galėjo pakeisti aplinką, leisti laiką empatiškoje aplinkoje, išbandyti įvairias praktikas, atrasti naujus potyrius.

Klubo veiklą bei artėjančius renginius galite sekti socialiniuose tinkluose www.nevienos.lt ir www.kultura.lt

2023 m. rugsėjo 25 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: