Vilniaus mokytojų namai
EN

VAKARAS IŠ CIKLO „PAŽINKIME VILNIŲ“ DOKUMENTINIS FILMAS APIE KELIAUTOJĄ ALGIMANTĄ JUCEVIČIŲ „IŠEITI IŠ NAMŲ“ (VAIZDO ĮRAŠAS)


VILNIAUS MOKYTOJŲ NAMŲ FACEBOOK PUSLAPYJE
Pirmadienis
Vasario 8 d.
18 val.

Kalnų keliautojas Algimantas Jucevičius kadaise yra pasakęs: „Didžiausia pergalė – išeiti iš namų.“ Jis įkvėpė šimtus žmonių palikti komforto zoną ir išplėsti horizontą. Filmas kurtas per Jucevičiaus vadovaujamą ekspediciją į Tian Šanio kalnus Kirgizijoje. Kūrybinė komanda petys petin kopia į kalnus ir mėgina pažinti neeilinę Algimanto asmenybę, suprasti jo požiūrį į riziką, ekstremalias situacijas, draugų praradimą, priartėti prie begalinės jo išminties. (N-7)
Režisierė Rasa Miškinytė.

Algimantas Jucevičius: Turiadų idėją „pasigavau“ dirbdamas Kauno turistų klube ir pradėjau puoselėti. Pirmoji buvo surengta 1969 metais Kaukaze. Kas yra turiada? Tai masinis keliautojų renginys, turintis pažintinių ir mokomųjų tikslų. Organizuotai grupėms nuperkami kelionės bilietai, tvarkomos užsienio kraštų vizos bei kiti dokumentai, aptariami saugumo ir bendro inventoriaus klausimai.

Turiadų buvo visokių: ir slidininkams, ir vandenininkams, pėsčiųjų keliaujant po dykumas, kai jos sužydi. Daugiausiai dalyvių pritraukia kelionės į kalnus. Bandome jas susieti su kokiais nors mums svarbesniais įvykiais. 1979-aisiais sukako 20 metų, kai atsirado pirmosios lietuviškos viršūnės Tian Šanyje, būdavo po 320 dalyvių, 1974 metais Fanuose irgi per 300 žygeivių. Anuomet per profesines sąjungas pavykdavo šias keliones paremti, todėl norinčiųjų buvo daug. Šių kelionių nenutraukėme niekad, tik atgavus Nepriklausomybę dalyvių buvo mažiau, nes atsirado sienos, vizos, papildomi mokesčiai, pati kelionė pabrango […].

Kiek žmonių per jūsų penkiasdešimt kelionių organizavimo metų dalyvavo išvykose į kalnus?
Algimantas Jucevičius: Sunku pasakyti, gal keli tūkstančiai, o gal net ir visas dešimt?

Filmo svetainė: https://iseitiisnamu.lt/
Online filmą galima pažiūrėti: https://www.kinofondas.lt/filmas/iseiti-is-namu/ (kainuoja 2 Eur).


Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: