Vilniaus mokytojų namai
EN

Paroda „Laikas keičia Žemę“


Karoliniškių biblioteka, A. J. Povilaičio g. 20
Šeštadienis
Lapkričio 16 d.
11 val.

Kuratorė ir idėjos iniciatorė geografė dr. Giedrė Godienė pristatys parodos „Laikas keičia Žemę“ pagrindinę idėją – kraštovaizdį gali ir turi suprasti kiekvienas.
Tie, kas stengiasi daugiau sužinoti apie tam tikrą vietą, suprasti jos išraišką ir joje vykstančius reiškinius, kurie susimąsto, apgalvoja, kaip ir kodėl ji kinta ir sukuria savitą tos kaitos paaiškinimą, interpretaciją, istoriją – tie geriau pažįsta gimtąjį kraštą, sustiprina ne tik žinias, bet ir savo saitus su vieta, o tuo pačiu – ir sąmoningiau ją kuria, keičia.
Pristatyme kalbėsime apie tai, kas yra kraštovaizdis, kaip atpažinti kraštovaizdžio komponentus ir įvardinti elementus, jų pobūdį, savybes; kaip tai susieti su laiko momentu ir tėkme. Taip pat kalbėsime apie vietovės apibūdinimo svarbą, asmeninio santykio su vietove kūrimą, įsipareigojimą.
Bus detaliai paaiškinta 2012 metais dr. G. Godienės kartu su G. Kyne ir J. Rimkuviene sukurta kraštovaizdžio ir jo pokyčių analizavimo metodika, kurią galima pritaikyti įvairiose bendrojo lavinimo pamokose ir neformaliame ugdyme. Bus komentuojami atskiri parodoje eksponuojami ir už jos ribų likę kraštovaizdžio kaitos pavyzdžiai. Trumpai bus kalbama ir apie kitus kraštovaizdžio analizavimo metodus, kuriuos galima taikyti bet kurioje vietoje – mokyklos teritorijoje, savo kieme, gatvėje, parke, paupyje ar paežerėje, kaimo laukuose, išvykoje į išskirtines ir degradavusias vietoves.

Trukmė apie 2 val.

Renginys yra 2019 m. Vilniaus miesto savivaldybės Ekologinio švietimo programos finansuojamo projekto „Miestas už mano lango. Domiuosi, kuriu, keičiu“, kurį vykdo Vilniaus mokytojų namai, dalis.



Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: