Vilniaus mokytojų namai
EN

EDUKACINIS RENGINYS „VILNIUS – LIETUVOS KRAŠTOVAIZDŽIO KARŪNA“


Vilniaus m., Subačiaus gatvės apžvalgos aikštelė
Sekmadienis
Rugsėjo 16 d.
11 val.

2018 m. rugsėjo 16 d. 11 val. (trukmė apie 2 val.). Subačiaus g. apžvalgos aikštelė

Auditorija: plačioji žingeidi visuomenė ir šeimos su vaikais nuo 5 iki 12 metų.

Renginys nemokamas. Privaloma registracija. Vietų skaičius ribotas https://goo.gl/forms/lz8vsBbhzDdlbHHr1 

Veikla

Vilniuje,  Subačiaus g. apžvalgos aikštelėje vyks atvira paskaita ir nedidelė edukacinė veikla. Bus pasakojama, kalbamasi, žiūrima į savo miestą jį fotografuojant, analizuojant žemėlapius ir gaminant savuosius.

Susitikimo tikslas  - populiariai papasakoti, kas yra kraštovaizdis ir supažindinti miestiečius su Vilniaus unikalaus kraštovaizdžio ypatumais.

Sužinosite apie Vilniaus gamtinį kūną ir pasigaminsite Neries ir Vilnios santaką vainikuojančią žaliųjų kalnų karūną.

Nagrinėjant matomą iš šios vietos Vilniaus panoramą bus kalbama ir kalbamasi apie gamtos ir žmogaus veikimą ir sąveiką formuojant Vilniaus kraštovaizdį, geologinę ir istorinę jo raidą, ypatybes, unikalumą Lietuvos ir pasaulio mastu.

Kartu spėliosime ir aiškinsimės, kokio dydžio ir formos yra gamtinė Vilniaus karūna, kokie brangakmeniai joje žiba. Bandysime atpažinti matomus objektus, skaičiuoti bažnyčias, rasti, kuria kryptimi yra, o gal matomi nuo čia yra mūsų namai ir pan. Spėliosime, kas yra toliau, o kas arčiau, kokio aukščio bažnyčių ir kitų aukščiausių pastatų stogai, žymių kalvų keteros. Kad geriau atsimintumėme, patys pasidarysime Vilniaus karūnos modelį, jame galėsim pasižymėti ar nusipiešti Vilniaus kalnų pavadinimus, jų aukščius, kitas savybes, ką ten veikiame.

Žingeidžiausieji galės pasiklausyti apie ledynų, vandens ir žmogaus darbą skaptuojant reljefo skulptūrą, pasiaiškinti, kaip susidarė ir kuo pasižymi senosios Medininkų ir jaunesnės Baltijos aukštumos, jų kalvynai, Neries ir Vilnios slėniai, kuo ypatingas Sapieginės erozinis kalvynas ir dar daugiau.

Prisiminsime, kodėl Vilniaus senamiestis yra saugomas UNESCO kaip Pasaulio paveldas ir pakalbėsime, kaip prie jo išsaugojimo prisidedame patys. 

Edukacinį renginį organizuoja Vilniaus mokytojų namai ir Lietuvos geografų draugija.

Užsiėmimą veda dr. Giedrė Godienė, VU CHGF Geografijos ir kraštotvarkos katedros dėstytoja

Šis renginys yra 2018 m. Vilniaus miesto savivaldybės Ekologinio švietimo programos finansuojamo projekto  „Miestas už mano lango. Domiuosi, kuriu, keičiu“, kurį vykdo Vilniaus mokytojų namai, dalis. Šiuo projektu siekiama per miesto kraštovaizdžio pažinimą stiprinti vilnietiškos tapatybės jausmą, emocinius ryšius su vietove, ugdyti gamtojautą, ekologinę savimonę ir darnaus vystymosi sampratą, skatinti būti sąmoningais ir aktyviais savo miesto tapatumo saugotojais ir kūrėjais.

Tai edukacinių ekskursijų miesto bendruomenei ciklo pirmoji dalis. Šių ekskursijų metu dalyviai gaus žinių apie Vilniaus kraštovaizdžio raidą, jį formuojančius veiksnius, susipažins su tipiškais ir unikaliais mūsų miesto kraštovaizdžio bruožais, kompleksais, lankytinomis vietomis ir jų išsaugojimo, tvarkymo ir darnaus vystymosi problemomis. Įvairiems amžiaus tarpsniams pritaikytos edukacinės veiklos siūlys aktyvius ir turiningus laisvalaikio praleidimo būdus, padedančius aktyviau stebėti savo gyvenamąją aplinką, suprasti, kaip vietovę keičia mūsų gyvenimo būdas, įpročiai. 

Giedrė Godienė - kraštovaizdžio geografė, fizinių mokslų daktarė (VU, 2001), VU CHGF Geomokslų instituto geografijos ir kraštotvarkos katedros dėstytoja, Lietuvos geografų draugijos viceprezidentė, neformalios Jaunųjų geografų mokyklos mokytoja-savanorė, vedanti atraktyvias kraštovaizdžio supratimo ir pažinimo pamokas bendruomenėms, moksleiviams. Taip pat ji yra aktyvi visuomenininkė, visuomenės įtraukimo į miestų vystymosi planavimą praktikė.



Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: