Vilniaus mokytojų namai
EN

Koncertas „Totorių vestuvių papročiai – Chna gedžesi“


VMN Didžioji salė
Šeštadienis
Lapkričio 18 d.
14 val.

Dalyvauja Totorių kultūros centro folkloro ansamblis „Ilsu“, vadovė Almira Parmaksizoglu, koncertmeisteris Liutauras Milišausakas.
Koncertas skiriamas totorių gyvenimo Lietuvoje  620-osioms metinėms paminėti.

Totorių kultūros centro folkloro ansamblis „Ilsu“ susikūrė 2011 metų Vilniuje. „Ilsu“ pavadinimas totorių kalba reiškia Tėvinė. Vadovė Almira Parmaksizoglu, koncertmeisteris - Liutauras Milišauskas.

Ansamblio dalyviai mokosi Pavolgio ir Krymo totorių folkloro lyrinių ir apeiginių dainų (kalendorinių švenčių, vestuvinių), tautinių šokių, pasakų, legendų, mįslių, patarlių ir posakių,  mokosi totorių kalbos pagrindų ir rytų virtuvės tradicijų. 

Ansamblis aktyviai dalyvauja Lietuvos rengiamose festivaliuose bei konkursuose. 2013 metais birželio mėnesį Ukrainoje dalyvavo Lietuvos Respublikos Dienose ir Krymo istorinėje sostinėje Bachčisarajuje pristatė savo koncertinę veiklą.

2014 m. ansamblis „Ilsu“ dalyvavo tarptautinėje vaikų šventėje Turkijoje. 

2017 m. liepos mėnesį Totorių kultūros centras Trakuose jau ketvirtą kartą surengė Totorių kūrybinę vasaros mokyklą. Joje dalyvavo totorių bendruomenės atstovai iš įvairių Lietuvos vietovių: Vilniaus, Klaipėdos, Visagino, Nemėžio, Keturiasdešimt totorių kaimo, taip pat atvyko vaikų ir iš Krymo ir Turkijos. Iš viso apie 60 dalyvių. Pamokas vedė patyrę pedagogai iš Tatarstano, Krymo ir Turkijos.

Šiais metais kūrybinė vasaros mokykla ypatinga tuo, kad jos pradžia įvyko birželio mėnesį Turkijoje, Bursos konservatorijoje – vaikai iš ansamblio Ilsu vieną savaitę mokėsi turkų dainų ir šokių.

2017 m. vasara ansamblio nariams paliko neišdildomų įspūdžių, ypač, kai rugpjūčio mėnesį ansamblis dalyvavo tarptautiniame festivalyje Kazanėje, turėdama progą pasirodyti Kazanės Kremliuje.

Įėjimas laisvas.

 



Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: