Vilniaus mokytojų namai
EN

A. Smilgevičiūtės ir grupės SKYLĖ pavasario lygiadienio koncertas


Šv. Kotrynos bažnyčia
Šeštadienis
Kovo 25 d.
18 val.

Diena lygi nakčiai, šviesa lygi tamsai. Nuo Pavasario lygės tamsa tirpsta lyg sniegas, užleisdama vietą šviesai, vis ilgesniam saulutės ratui. Kasmet kovo 20-21 d. Žemėje, išskyrus poliarines sritis, dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas. Tuo metu pasaulis švenčia Pavasario lygės (lygiadienio) šventę, kuri žymi astrologinio pavasario pradžią. Pavasario lygiadienis atneša viltį, nes žada daugiau saulės ir šilumos, gamtos atgimimą,

Aistė Smilgevičiūtė ir grupė SKYLĖ kviečia klausytojus drauge išsinerti iš žiemos stingulio ir žengti į gyvybės ir veiksmo kupiną metų laiką.

Dar prieš devynerius metus pradėję tradiciją koncertais pažymėti metą, kai dienos ir nakties svarstyklės išsilygina, muzikantai ištikimai ją tęsia, artėdami prie jubiliejinio lygiadienio koncerto.

Du kartus per metus rengiami lygiadienių koncertai pritraukia šiltas emocijas ir turinį vertinančių klausytojų pilnas sales. Klausytojai šio ciklo koncertus vertina už pasirodymo metu sukuriamą ypatingą ir subtilią muzikos, poetiškų tekstų, meniško apšvietimo ir kokybiško garso dermę. Neatskiriamas lygiadienio koncertų palydovas – subtiliomis aranžuotėmis kūrinius spalvinantis styginių kvartetas.

„Šių metų pavasario lygiadienio koncerte grosime dainas, kurios savo spalva ar tema tarsi įveda į gyvybingąjį pusmetį, taip pat atrinktas ryškiausias ketvirčio amžiaus kūrybos dainas iš įvairiausių albumų, įskaitant ir naujausių Vilko vartai“ bei „Dūšelės, – žadėjo kompozitorius Rokas Radzevičius.

Senovės lietuviai tikėjo, kad lygiadienio rytą išsimaudžius upėje, tekančioje iš rytų, būsi tyras ir sveikas visus metus. Pavasario lygė – tai atskaitos taškas, kai saulė pateka tiksliai rytuose. Toks paprotys praustis rytą pastebėtas ir Velykų šventės metu, todėl gali būti, kad kažkada Velykos buvo švenčiamos būtent pavasario lygiadienio dieną. Dabar lygiadienis švenčiamas visame pasaulyje kartu su Tarptautine Žemės diena – astronominiu pavasariu. Pirma astronominio pavasario diena lotynų kalba vadinama vernal equinox. Išvertus pažodžiui pavadinimas reiškia „pavasario lygi naktis“.

Pasitik lygiadienį pavasario koncerte!

http://www.tiketa.lt/LT/a__smilgeviciutes_ir_grupes_skyle_pavasario_lygiadienio_koncertas_15875



Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: