Vilniaus mokytojų namai
EN

Folkloro ansamblis ARINUŠKA


Šv. Kotrynos bažnyčia
Antradienis
Balandžio 19 d.
19 val.

Velykų festivalyje skambės auksinio fondo rusų liaudies romansai ir dainos, atliekami ansamblio „Arinuška” 

Nuostabus įvykis laukia tų žiūrovų, kurie mėgsta klausytis XIX pabaigos – XX a. pradžios  romansų, senovinių liaudies dainų!
Balandžio 19  dieną, 19 val., jaukioje Šv. Kotrynos bažnyčios salėje koncertuos tikro dvasingumo propaguotojas, kolektyvas, kurį vadina „Lietuvos rusų varpu“ – ansamblis “Arinuška”.
„Auksinio fondo rusų liaudies romansai ir dainos” – būtent taip pavadinta programa, kurią „Arinuška“ pristatys II Vilniaus Velykų festivalyje. Kolektyvo vadovai Irena ir Nikolajus Zacharovai pabrėžė, kad nors atliekamos dainos keičiasi, programos dvasinis aspektas lieka tas pats – paprasto žmogaus gyvenimas, jo džiaugsmai ir rūpesčiai sudėtinguose istorijos vingiuose. 

Šį kartą senovinės dainos gurmanai galės mėgautis dvasinių eilių, kazokų tęstinių ir šokių dainų, Lietuvos sentikių lyrikos, vestuvinių ir „stradanija“ žanro dainų grožiu. Daugelio Lietuvos gerbėjų prašymu, be abejonės, skambės ir visų jau pamėgti romansai: „Liubo, bratci, liubo“, ‚Zapriagu ja troiku borzyx“, „Ne dlia menia“, „Proleteli te dni zolotyje“ ir daug kitų.


1998 m. Irenos ir Nikolajaus Zacharovų iniciatyva buvo įkurtas rusų folkloro ansamblis ,,Arinuška“. Kolektyvas aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir užsienio šalyse. Ansamblio repertuare – Lietuvoje gyvenančių sentikių dainos ir šokiai, Lietuvos – Baltarusijos pasienio apeiginis folkloras, taip pat dainos iš Baltarusijos, pietų Rusijos ir Ukrainos regionų. Dainos savo programoms kolektyvas renka ekspedicijų po Lietuvą metu.

Lietuvos ir Rusijos kompozitoriai specialiai šiam kolektyvui ir Lietuvos kameriniam orkestrui parašė kūrinius etninėmis temomis, kurie yra kiekvienais metais atliekami Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (L. Rimšos „Senasis tikėjimas”, A. Doinikovo „Etnosfera – naujas tradicijų dvelksmas”, G. Rimkaus Rimkevičiaus „Liaudiškoji rapsodija”, J. Jurkūno „Iš šio miesto”).

Ansamblis „Arinuška” – V. Spivakovo fondo stipendininkas, daugelio konkursų ir festivalių laureatas. Kolektyvas du kartus filmavosi L. Tolstojaus epinio romano „Karas ir taika“ ekranizacijose – 2006 metais  televizijos kanalo „RAI“ užsakymu ir 2015 m. –  britų televizijos kanalo BBC kartu su amerikiečių "The Weinstein Company“ užsakymu.  Lietuvos nacionalinė televizija parengė ir parodė keletą laidų apie šį kolektyvą, jis dalyvauja Algirdo Latėno spektaklyje “Juokdarys Balakirevas” Lietuvos rusų dramos teatre.

Yra išleista nemažai „Arinuškos” kompaktinių plokštelių. Vieną jų – „Rusų liaudies romansą” – įtraukė į savo muzikinės bibliotekos katalogą, kuriame pristatomi garsiausių užsienio muzikantų įrašai, garsioji Čekijos Studio Fontana. 2013 m. Belgijos žurnalas Le Canard Folk tradiciškai pristatė geriausią mėsenio CD, juo buvo pripažintas “Arinuškos” “Rusų liaudies romansas”. 2013 metais kompozitoriaus Lino Rimšos kūrinys „Senasis tikėjimas“, parašytas specialiai šiam kolektyvui, sudomino Britanijos kompaniją ARC MUSIC, kuri perleido jo kompaktinę plokštelę.  

http://www.bilietai.lt/lt/event/29481




Bilietus galite įsigyti www.bilietai.lt ir bilietai.lt kasose.
Informacija apie bilietus nemokamu informacijos numeriu 1588 (informacija Jums bus suteikta nemokamai, mokėsite tik už ryšio paslaugas pagal Jūsų operatoriaus taikomus tarifus).
Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: