Vilniaus mokytojų namai
EN

Sutarimai ir atitarimai: lietuvių ir ukrainiečių polifonija | Skamba skamba kankliai 2024


Šv. Kotrynos bažnyčia
Penktadienis
Gegužės 24 d.
21:30 VAL.

Tradicinės muzikos gurmanai kviečiami į susitikimą su dviem skirtingomis polifoninės muzikos tradicijomis – archajiškomis lietuvių sutartinėmis ir išplėtotos daugiabalsės faktūros ukrainiečių dainomis.
Klausytojų laukia ne įprastas koncertas, bet savitas muzikos vyksmas, kuriantis ypatingą santykį tarp vakaro dalyvių – atlikėjų ir klausytojų, garsinės aplinkos ir erdvės. Įvairias Kotrynos bažnyčios erdves užpildys pakaitomis su galingu ukrainiečių dainavimu ir ragų muzikos gaudesiu skambančios giedamos, skudučiuojamos ir lumzdžiuojamos sutartinės. Nors sutartinės dažnai apibūdinamos kaip pasižyminčios aštriais sąskambiais, „rėžiančios ausį“, bažnyčios erdvėje jos skamba pakylėtai, šviesiai: „tokia garsų grūstis ir trintis, o skambėjimas švarus ir šventas” – apie sutartines, skambėjusias 1996 m. Bernardinų bažnyčioje, yra pasakęs kompozitorius Algirdas Martinaitis.
Koncerte girdėsite Vilniaus universiteto folkloro ansamblį „Ratilio“, sutartinių giedotojų grupę „Trys keturiose“, ukrainiečių folkloro grupę „Namysto“ ir iš Ukrainos atvykstančią folkloro grupę „ShumYa“.
„Sutarimai ir atitarimai: lietuvių ir ukrainiečių polifonija“ – tai vienas iš 2024 m. tarptautinio folkloro festivalio „Skamba skamba kankliai“ renginių. Detali festivalio programa bus paskelbta netrukus.
Renginys nemokamas, tačiau priimsime tik tiek žiūrovų, kiek salėje yra sėdimų vietų


Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: