Vilniaus mokytojų namai
EN

Vilniaus mokytojų namai atvėrė duris ukrainiečių vaikams

Šeštadienį įvyko pirmoji Ukrainos vaikų stovykla. Dėkojame Laurynui Šeškui ir „Tūkstantmečio vaikų“ komandai už galimybę prisidėti prie nuostabios iniciatyvos „Ukrainos vaikai Lietuvoje“.

Į mokytojų namų sales ir koridorius sugužėjo daugiau nei šimtas mažųjų ukrainiečių su mamomis ir močiutėmis, kai kurias šeimas atlydėjo ir jas globojantys lietuviai.

Pradžioje mandagiai nedrąsus, vėliau vaikai noriai įsitraukė į tą draugišką ir jaukų šurmulį, kurį čia sukūrė šaunieji Lietuvos kūrėjai ir menininkai. Bjeles muzikinė edukacija virto triukšmingu mažųjų orkestru - kiekvienas galėjo čiupti muzikinį instrumentą ir įsilieti į bendrą muzikinį siautulį.

Nelengva buvo po to ir žymiajam istorijos mokytojui Mindaugui Nefui suburti vaikus istorijos pamokai. Bet įdomus ir interaktyvus pasakojimas su vaizdais ekrane greitai prikaustė vaikų dėmesį.

Ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems didelį įspūdį padarė puikiojo iliuzionisto Manto Wizard magiški triukai. Nors didžiojo stebuklo, kurio visi laukia, net Mantas Wizard negali padaryti, bet nuotaikinga iliuzija nors trumpam atitraukė visus nuo slogių prisiminimų.

Vaikų diena buvo pilna įspūdžių. Su apsilankiusiais grupės The Roop muzikantais stovyklautojai kartu pasilinksmino ir pasižiūrėjo Eurovizijos pasirodymus. Vėliau vyresnieji iškeliavo į Iliuzijų muziejų, o jaunesnieji žiūrėjo animacinį filmą ukrainiečių kalba.

Ne tik kūrybos žmonės prisidėjo, kad vaikai  jaustųsi laukiami ir globojami. Vietinis verslas pasistengė, kad stovyklautojai iki soties pasivaišintų. Keksiukai ir glazūruoti meduoliai, kibinai ir picos, vaisiai ir popkornas, visko prisiragavo mažieji, dar ir lauktuvių parsinešė.

Kol vaikai dalyvavo edukacinėse veiklose vyresnieji galėjo kiek lengviau atsikvėpti, nors dažniausiai jų žvilgsniai buvo nukreipti į telefonų ekranus, nerimąsingai sekant žinias iš namų. Labai daug darbo turėjo ir improvizuotas info centras, kur šeimos ieškojo atsakymų į pačius įvairiausius klausimus: „kaip užrašyti vaiką į mokyklą, kur išsikeisti pinigus, ar kaip atskirti parduotuvėje, kur grietinė, o kur grietinėlė.“

Šurmulinga diena greitai prabėgo. Tikimės ji nors trumpam padėjo atsitraukti nuo nerimąstingų minčių. Gavome daug padėkos žodžių, kvietėme ateiti ir kitą šeštadienį, o jie visi kaip susitarę su viltimi kartoįo, kad gal nebeprireiks. Sunku buvo ką nors atsakyti į tokią viltį ir tas gumulas gerklėje trukdė. Bet jeigu prireiks - mūsų namai visada atviri. Nes ir tai nei maža dalele neatperka tų didvyriškų žygdarbių, kuriuos daro tų mažųjų ukrainiečių artimieji likę Tėvynėje, kurioje kovoja už savo ir visų mūsų laisvę. Šlovė Ukrainai!

REGISTRACIJA į stovyklą Vilniuje.

Registracija vaikams iki 12 metų čia: https://forms.gle/ACoYJoozaKGUmJDR7

Registracija vaikams nuo 12 metų čia: https://forms.gle/gFNfUhY2XQSMagKr9

2022 m. kovo 8 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: