Vilniaus mokytojų namai
EN

Vilniaus mokytojų namai ir Saulius Petreikis pristato pirmąjį pasaulio muzikos festivalį sostinėje: „Tai bus saulėtas muzikinis blyksnis lapkričio darganoje“

Lapkričio 11–13 dienomis sostinėje, Vilniaus mokytojų namuose, vyks pirmasis tarptautinis pasaulio muzikos festivalis – „Saulės muzika“. Jungtiniame koncerte scena dalinsis žinomi atlikėjai iš Baltijos šalių, kurie atliks šiuolaikinę folk muziką. Kamerinio festivalio metu vyks ir nemokami meistriškumo kursai bei edukaciniai renginiai visai šeimai.

„Daug keliaudamas vis atrandu naujų skambesių, įdomių instrumentų bei puikių muzikantų, kuriuos norisi pasikviesti į svečius. Savo idėjomis pasidalinau su Vilniaus mokytojų namų komanda, tai išsirutuliojo į sėkmingą kūrybinį bendradarbiavimą, taip ir atsirado festivalis „Saulės muzika“. Lietuvoje dar nėra daug atlikėjų, kurie su savo etno instrumentais grotų pasaulinėse koncertų salėse. Taigi, šiuo festivaliu norisi rodyti gerą muziką ir įkvėpti jaunąją kartą“, – sako festivalio iniciatorius, multiinstrumentalistas Saulius Petreikis.

Kameriniame koncerte, kuris vyks Didžiojoje Mokytojų namų salėje, šeštadienį, lapkričio 13 dieną, pasirodys kviestiniai muzikai iš Baltijos šalių – kanklininkė Laima Jansonė (LV), perkusininkas Kaspars Kurdeko (LV), gitaristas Andre Maaker (EST) ir kontrabosistas Peedu Kaas (EST). Daugiau apie atlikėjus galite rasite čia.

Visi drauge su S. Petreikiu, susibūrę į bičiulišką Saulės festivalio grupę, atliks šiaurės šalių pasaulio muzikos programą. „Norime klausytojus supažindinti su dabar kuriamu šiaurietišku folkloru. Tai bus jauna muzika arba moderniai aranžuotos senosios dainos. Beje, atliksime ir vieną kūrinį iš būsimo repertuaro, numatyto kitiems metams“, – sako renginio organizatorius, kuris jau kitąmet žada į Lietuvą pakviesti žinomų folk scenos vardų iš Skandinavijos šalių.

Tiesa, S. Petreikis neslepia, jog planuoti bei organizuoti tarptautinį festivalį pandeminiu laikotarpiu nėra lengva. „Iššūkis, taip, didžiulis. Visgi, esame nusiteikę pozityviai ir tikime, jog mūsų programa – labai reikalinga darganotą rudenį. Ji, kaip tekanti saulė – sušildo ir prijaukina, tiek mažą, tiek didelį, kuris mėgsta atrasti, keliauti, patirti“, – sako muzikas.

Pažintinės paskaitos ir meistriškumo pamokos

Ketvirtadienį „Saulės muzikos“ festivalį atidarys Lietuvos etnomuzikologo bei vieno iš neofolklorinės muzikos grupės „Atalyja“ įkūrėjų, Eirimo Veličkos, paskaita apie pasaulio muziką. Penktadienio vakaras bus dedikuotas meistriškumo pamokoms su svečiais iš užsienio.

„Tai buvo ilgametė mano svajonė – atsivežti atlikėjus, kurie surengtų masterclass'us čia gyvenančiam ir muzikuojančiam jaunimui, – sako S. Petreikis. Jo teigimu, žodis „folkloras“ turi vienokį rezonansą Lietuvoje ir kitokį pasaulinėje plotmėje. – Airių, britų, norvegų, švedų, suomių folkloras yra aukštumoje, arti akademinio žanro. Norisi paskatinti atlikėjus vykti studijuoti į tų šalių muzikos akademijas, įgyti naujų technikų bei požiūrį į savo instrumentą.“.

Vėlyvą šeštadienio rytą multiinstrumentalistas taip pat pats ves edukacinę programą apie senuosius instrumentus, skirtą visai šeimai. Daugiau nei 30-ties senųjų pasaulio instrumentų kolekciją sukaupęs S. Petreikis supažindins auditoriją su tradicinės muzikos skambesiu ir šiuolaikinėmis improvizacijomis.

„Instrumentai gali ką? Jie gali skambėti, dunksėti, caksėti, bumsėti, skardenti, šnarenti, čiurlenti, ūbauti, liurlenti, švilpauti, rypuoti, kriokenti, tindiliuoti – sukurti tikra garsų pūga! Labai kviečiu visus užsukti, jaukiai pabendrauti bei užmegzti glaudžią pažintį su senaisiais lietuvių instrumentais bei jų giminaičiais kitose pasaulio šalyse“, – sako festivalio iniciatorius.

Mokamus ir nemokamus bilietus platina www.bilietai.lt

2021 m. lapkričio 4 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: