Vilniaus mokytojų namai
EN

Vakaro programos „Aš esu ŽEMAITIS ė Vėlniou“, kurioje buvo žinomų ir nusipelniusių Lietuvos kultūrai žemaičių, įspūdžiai

Pradėjome vakarą pasitikdami prie generolo Jono ŽEMAIČIO (ketvirtojo Lietuvos prezidento, gimusio Palangoje 1909 m. kovo 15 d.) paminklo Telšių mero Petro Kuizino ir patarėjos Evos Stonkevičienės delegaciją, kurioje buvo ir Žemaičių kultūros draugijos (ŽKD) pirmininkas Stasys Kasparavičius bei Telšių žemaičių kultūros draugijos (TŽKD) pirmininkas Andrius Dacius. 

Vakarą pradėjome legendinio saksofonininko Petro Vyšniausko, jo sūnaus Dominyko ir gerai visai Lietuvai žinomo maestro Andriaus Kulikausko FANFAROMIS. Toliau programoje jie savo muzikinę energiją nuoširdžiai dalino gausiai susirikusiai publikai.

Išklausę Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Vilmos Šilalienės perduotus Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sveikinimus (jis tuo metu buvo komandiruotėje Kanuose) ir Telšių rajono mero Petro Kuizino sveikinimus, toliau mielai bendravome su ŽKD pirmininku S. Kasparavičiumi bei TŽKD pirmininku A. Daciumi.

Tuo pat metu jau kaito projektorius ir žinomas Lietuvoje ir Europoje fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius jau rengėsi pristatyti atrinktas menines nuotraukas  apie Žemaitiją ir žemaičius.

Neišjungus projektoriaus jo valdymą netrukus perėmė žinomas Lietuvos istorikas profesorius Alfredas Bumblauskas, kuris mus perkėlė į XIII- XV a. Lietuvą.

Anonsuodamas šį renginį Jums jau rašiau, kad 2016-07-23 Telšiuose bus atidengiamas paminklas „Dorbės“ mūšiui (1260 m.) įamžinti. Klausantis profesoriaus A. Bumblausko paskaitos šia tema su vizualiais to laikmečio inkliuzais - auditorijoje pasyvių žemaičių nesimatė. 

Toliau sveikinome VŽKD buvusią pirmininkę Dalią Juodkaitę-Dirgėlienę, kuri net 20 metų praleido bendraudama su Vilniaus žemaičiais, įteikėme žemaičių pasą po priesaikos Birutei Jančiauskienei, sveikinome žemaičius gimusius kovo mėnesį. 

Baigdami vakaro programą visus svečius ir vakaro dalyvius pakvietėme prie stalo serviruoto kavinės „Sūrio DŽIUGAS namai“ (neformali Vilniaus žemaičių ambasada, vadovė Greta Šatkauskaitė).

Linkėjome, kad 2016 metais visi vedantys keliai ir takeliai į Telšius – NEDULKĖTŲ!!! 

Albume panaudojau

Virginijos VALUCKIENĖS, Bonifaco VENGALIO ir savo nuotraukas.

Sceną puošė Aldona MARKŪNIENĖ.

Pyragus kepė VŽKD tarybos nariai ir kiti žemaičiai.

Maloniai mums talkino Vilniaus mokytojų namų administratorius Svajūnas ILČIUKAS.

Visiems Jums AČIŪ!

 

So žemaitėškas linkiejėmas,

VŽKD pėrmininks

Alvyds Strička

2016 m. kovo 21 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: