Vilniaus mokytojų namai
EN

„YeS Duet” (Ukraina) ir VDU kamerinio orkestro koncertas


Šv. Kotrynos bažnyčia
Pirmadienis
Rugpjūčio 29 d.
19:00 VAL.

Rugpjūčio 29 d. (pirmadienį), 19:00 kviečiame į smuiko ir bajano virtuozų iš Ukrainos „YeS Duet” ir VDU Kamerinio orkestro koncertą Šv. Kotrynos banyčioje, Vilniuje. Renginio programoje skambės ukrainiečių kompozitorių kūriniai, žymių klasikų A.Vivaldi, J.S. Bacho kūryba, muzika iš kino filmų, hebrajiškos melodijos bei specialiai „YeS Duet” koncertiniam turui per Lietuvą kompozitoriaus Jievaro Jasinskio sukurta kompozicija smuikui, bajanui ir kameriniam orkestrui. Dirigentas – Vytautas Lukočius.
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos Kultūros Taryba.
„YeS Duet” – tai instrumentinis duetas iš Ukrainos, kuriame groja du Mukačevo valstybinio universiteto (Užkarpatės sritis, Ukraina) dėstytojai – bajanistas Jevgenijus Musijetsas (Євгеній Мусієць) ir smuikininkas Serhijus Dobošas (Сергій Добош). Platų „YeS Duet” repertuarą sudaro Vivaldžio, Bacho, Mendelsono, Sarasatės ir kitų kompozitorių klasikiniai kūriniai, šiuolaikinės kompozicijos bei muzika iš kino filmų, taip pat pasaulio tautų muzika, kurioje ypatingą vietą užima žydiškos melodijos.
Per penkerius gyvavimo metus „YeS Duet”, be Ukrainos, jau 5 kartus koncertavo Izraelyje, 4 kartus Suomijoje ir Baltijos šalyse, taip pat Vokietijoje, Lenkijoje ir Slovakijoje. Kolektyvas yra įrašęs dvi kompaktines plokšteles: „Life-bringer” ir „From Dark to Light”, o specialiai koncertiniam turui Lietuvoje yra išleista kompaktinė plokštelė „Prayer for Peace”, kurioje skamba gražiausi anksčiau išleistuose albumuose įrašyti kūriniai.
Jevgenijus Musijetsas (Євгеній Мусієць) yra penktos kartos bajanistas. Dar būdamas 4 metų berniukas, jis pradėjo mokytis groti pas savo senelį, o 5 metų jau pasirodė scenoje. Pirmąjį solinį koncertą Jevgenijus grojo būdamas 7 metų. Baigė Užgorodo muzikos koledžą. Aukštąjį išsilavinimą (bakalauro ir magistro laipsnius) įgijo Mukačevo valstybiniame universitete. Daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų bei festivalių laureatas. Įrašė kompaktinę plokštelę „Revelation”. Vedęs, su žmona Alena augina dukrą.
Smuikininkas Serhijus Dobošas (Сергій Добош) – baigė specializuotą gabių vaikų mokyklą Lvove. Po to įgijo aukštąjį išsilavinimą Lvovo nacionalinėje muzikos akademijoje. Mokytis groti smuiku pradėjo būdamas 8 metų. 9 metų grojo pirmąjį rečitalį, o jau būdamas 15 metų koncertavo Lvovo filharmonijoje su simfoniniu orkestru. Grįžęs namo į Mukačevą, pradėjo plačią kultūrinę veiklą, grojo daugybėje koncertų, televizijos laidose, sukūrė Mukačevo styginių kvartetą ir styginių kamerinį orkestrą. Be muzikos, jis parodė gebėjimus kaip estrados artistas, taip pat išleido poezijos ir esė rinkinį „Skirta ieškantiesiems” (ukrainiečių kalba).
VDU Kamerinis orkestras (Vyr. Dirigentas, vadovas Vytautas Lukočius, vadovė Rita Bieliauskaitė)
2011 metais Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje įkurtas kamerinis orkestras yra vienintelis profesionalus kamerinis orkestras Kauno mieste. Įkurtas ne tik siekiant plėsti klasikinės muzikos bei šiuolaikinių jos interpretacijų kultūrą laikinojoje sostinėje, bet taip pat tarptautiniu lygiu atstovauti Lietuvai, Kauno miestui bei universitetui, reprezentuoti juos užsienyje.
Per palyginti trumpą gyvavimo laikotarpį orkestras jau surengė daugiau nei 200 koncertų Lietuvoje ir užsienyje, dalyvavo Euro-Mediterranean Youth Music Expo 2012 festivalyje Kipro respublikoje, 2013 m. orkestras debiutavo prestižiniame festivalyje Schlezwig-Holstein Vokietijoje – čia jis sužavėjo daugiatūkstantinę publiką. 2017 metais kolektyvas surengė gastroles Jungtinėse Amerikos Valstijose kartu su saksofonininku Liutauru Janušaičiu, kuriose pristatė kartu įrašytą Liutauro Janušaičio kompaktinę ir vinilinę plokšteles ,,Two different sides". 2019 metais – pasirodė tarptautiniame kamerinės muzikos festivalyje ,,Salkhino palace camerata“ Sakartvele. Dalyvavo žymiausiuose Lietuvos tarptautiniuose muzikos festivaliuose - Pažaislio muzikos festivalyje, Kristupo vasaros festivalyje, šiuolaikinės muzikos festivalyje ,,Iš arti”, festivalyje ,,Operetė Kauno pilyje“, E. Griego ir M. K. Čiurlionio muzikos festivalyje, džiazo festivalyje ,,Broma Jazz”, M. K. Čiurlionio muzikos festivalyje, festivalyje ,,Marijampolė Music Park”, Vilniaus Kultūros naktyje ir kt. Orkestras surengė koncertus su žymiais Lietuvos ir užsienio atlikėjais: Merūnu Vitulskiu, Liudu Mikalausku, Evelina Sašenko, Liutauru Janušaičiu, Sauliumi Petreikiu ir grupe, Verena Rein (sopranas, vokietija), Jyotsna Srikanth (smuikas, Indija-Jungtinė Karalystė) ir Shadrach Solomon (fortepijonas, Indija), Alexander Paley (fortepijonas, Jav), Konstantin Manaev (violončelė, Rusija), grupe ,,Liūdni slibinai“, Kauno šokio teatru ,,Aura”, dalyvavo operų pastatymuose, video žaidimų muzikos projekte ,,GameOn Live“, grojo su kitais pripažintais ir dar kylančiais Kauno, Lietuvos ir užsienio talentais.
Pasižymėjo ir leidyboje: 2013 m. išleido lietuvių kompozitorių kūrybos kompaktinę plokštelę ,,Ekspresija”, 2017 m. – Liutauro Janušaičio dvigubą kompaktinę ir vinilinę plokšteles ,,Two different sides“, 2020 m. – Kosto Smorigino kompaktinę ir vinilinę plokšteles, tais pačiais metais – meditacinės muzikos kompaktinę plokštelę ,,Infinity“, 2021 m. – orkestro 10 – mečio proga - lietuvių kompozitorių kūrybos kompaktinę plokštelę ,,Fraktalas“.
Orkestras organizuoja tarptautinį kamerinės muzikos festivalį ,,Avanti“, kuris šiemet įvyko 10 – ąjį kartą. 2019 metais festivalis pirmą kartą Lietuvos istorijoje sukvietė į vieną renginį profesionalius Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno kamerinius orkestrus.
Kolektyvo repertuaras pasižymi muzikos stilių ir žanrų įvairove. Nenuvertindamas klasikinės muzikos reikšmės, orkestras visuomet atviras netikėtiems eksperimentams ir nesuderinamų dalykų derinimui, todėl nuolat drąsiai imasi naujų projektų, bendradarbiaudamas su visų meno sričių menininkais.
Orkestrui nuolat ieškant naujų idėjų ir muzikinių interpretacijų galimybių keitėsi ir orkestro dirigentai, jų tarpe 2011 – 2014 m. meno vadovas ir dirigentas Robertas Bliškevičius, 2015 – 2019 m. pradžioje – vyr. dirigentas Jonas Janulevičius, prie dirigento pulto kartu su VDU Kameriniu orkestru pasirodė profesionalūs dirigentai – Ričardas Šumila, Martynas Staškus, Vytautas Lukočius, Karolis Variakojis, Egidijus Miknius, Giedrius Vaznys, Petras Bingelis, Ivan Ostapovych (Ukraina), Vladimir Ponkin (Rusija). Nuo 2019 m. rudens orkestro vyr. dirigentas – Vytautas Lukočius.



Bilietus galite įsigyti www.bilietai.lt ir bilietai.lt kasose.
Informacija apie bilietus nemokamu informacijos numeriu 1588 (informacija Jums bus suteikta nemokamai, mokėsite tik už ryšio paslaugas pagal Jūsų operatoriaus taikomus tarifus).
Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: