Vilniaus mokytojų namai
EN

„Žiema Maljorkoje'' Solo teatro spektaklis-koncertas. Kompozitoriaus F. Chopino ir rašytojos George Sand gyvenimo ir kūrybos motyvais


Šv. Kotrynos bažnyčia
Antradienis
Gegužės 31 d.
19:00 VAL.

ŽIEMA MALJORKOJE
 

 Scenarijaus autorė - Birutė Mar

 Kostiumų dailininkė - Indrė Pačėsaitė

 

Atlieka pianistė Eglė Andrejevaitė ir aktorė Birutė Mar

 

 
Muziką ir žodį jungiantis spektaklis-koncertas, sukurtas lenkų kompozitoriaus Frédérico Chopino ir prancūzų rašytojos George Sand gyvenimo ir kūrybos motyvais. Scenarijaus autorė ir režisierė – Birutė Mar, kostiumų dailininkė Indrė Pačėsaitė, režisierės asistentė Sigita Mikalauskaitė.
 
1838–1839 m. žiemą Ispanijos saloje Maljorkoje drauge praleido du žinomi, tuomet vienas kitą įsimylėję kūrėjai – lenkų kilmės kompozitorius F. Chopinas ir prancūzų rašytoja G. Sand. G. Sand tuomet garsėjo kaip konservatyvias visuomenės normas laužanti menininkė, vilkinti vyriškais rūbais, rankoje laikanti cigarą – viena pirmųjų XIX amžiaus moterų „pypkorių“. Iki pažinties su Chopinu ji buvo jau spėjusi pagyventi moterų vienuolyne, ištekėti, pagimdyti sūnų ir dukrą, palikti sutuoktinį, išvažiuoti paskui meilužį į Paryžių ir parašyti kelis romanus, prisidengusi vyrišku pseudonimu – George Sand. Chopinui dar nebuvo nė trisdešimties. Bet jis jau žinomas muzikos genijus ir virtuozas, su koncertais aplankęs daugybę šalių. Paliktas tos, su kuria buvo susižadėjęs...
 
Chopiną nuo vaikystės kamavo kosulio priepuoliai, tad su naująja mylimąja ir dviem jos vaikais visi nusprendžia vykti žiemoti į šilto klimato Ispanijos salą – Maljorką.
 
Nepaisant buities sunkumų nei banguojančių įsimylėjėlių santykių, kelionė buvo produktyvi: apsigyvenę Valdemosos vienuolyne Maljorkos saloje, menininkai intensyviai dirbo: Chopinas ten sukūrė garsųjį preliudų fortepijonui ciklą op. 28, o Sand parašė esė-prisiminimų knygą „Žiema Maljorkoje“.
 
Spektaklio-koncerto scenarijus sukurtas pagal George Sand tekstus, amžininkų prisiminimus, išlikusius laiškus, liudijančius ypatingas tuometines dviejų kūrėjų patirtis, meilės įtampos ir aistros akimirkas, kontrastuojančias su buities sunkumų patirtimis: tai dviejų menininkų kelionė ne tik į Ispanijos salą, bet ir vidinė kelionė į jausmų, santykių pasaulį. Scenarijuje žodžiais paliudyti išgyvenimai virsta Chopino muzika, pagilinančia teksto pasakojimą emocionalia garsų kalba. Kūrinio tema itin aktuali ir šiandien – kūrybinė jėga kaip gebėjimas įveikti žmogui duotus kasdienybės išbandymus, transformuoti juos į būties lygmens išgyvenimus, kūrybos gelmę.
 
Spektaklyje-koncerte dvidešimt keturių Chopino preliudų ciklą op. 28 atlieka pianistė Eglė Andrejevaitė, fragmentus iš George Sand knygos „Žiema Maljorkoje“, Chopino ir Sand amžininkų prisiminimus ir laiškus interpretuoja aktorė Birutė Mar.
 
Tarptautinių konkursų laureatė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, fortepijono studijos „TonArt“ įkūrėja, pianistė E. Andrejevaitė studijavo Vokietijoje Štutgarto muzikos ir taikomųjų menų universitete. 2012 m. kartu su smuikininke Augusta Jusionyte debiutavo Graco filharmonijoje, Austrijoje. Nuo 2013 m. ruošia temines solines koncertines programas: „Valanda su Beethovenu“, „Coco Chanel project“, „Estampas – skirta Baltijos šalių 100-mečiui“, „Šopeno haiku“, kurios skambėjo Lietuvoje, Italijoje, Australijoje, JAV.
 
Klausytojai viso renginio metu privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias medicinines kaukes ar respiratorius.



Bilietus galite įsigyti www.bilietai.lt ir bilietai.lt kasose.
Informacija apie bilietus nemokamu informacijos numeriu 1588 (informacija Jums bus suteikta nemokamai, mokėsite tik už ryšio paslaugas pagal Jūsų operatoriaus taikomus tarifus).
Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: