Vilniaus mokytojų namai
EN

Vilniaus mokytojų namuose - dvi interaktyvios parodos apie lietuvius, kuriems Tėvynė per maža

Rugsėjo ir spalio mėnesiais Vilniaus mokytojų namai kviečia į dvi interaktyvias ir įdomias parodas. Jos abi labai skirtingos, pasakojančios apie skirtingus dalykus. Tačiau jas sieja vienas motyvas: nerimastingas, keliaujantis ir ieškantis lietuvis. Kartais tas lietuvis smalsus keliautojas, nutrūktgalviškas nuotykių ieškotojas, besileidžiantis į geografines ekspedicijas, kopiantis į aukščiausias viršūnes, įveikiantis jūras ir vandenynus, o kartais jis nusivylęs, geresnio gyvenimo ieškantis ir savo šalį nusprendęs palikti emigrantas. Ateikite ir pamatykite juos visokius.

Paroda „Kelyje.Lt“ eksponuojama pirmojo aukšto foje yra Vilniaus miesto savivaldybės Ekologinio švietimo programos finansuojamo projekto „Miestas už mano lango. Domiuosi, kuriu, keičiu“ dalis. Ekspozicijoje pristatoma 10 lietuvių keliautojų atliktų kelionių, žygių ir ekspedicijų, skatinančių pažinti Lietuvą pasaulyje ir pasaulį Lietuvoje. Parodos-instaliacijos tikslas – priminti, kokių neeilinių asmenybių būta Lietuvoje, kaip norėta pažinti pasaulį tuomet, kai mūsų valstybė žengė pirmuosius žingsnius ir į kokius išskirtinius žygius lietuviai leidžiasi šiandien. Tekstu, fotografijomis, žemėlapiais ir vaizdo įrašais pasakojama apie K. Pakštą, A. Pošką, M. Šalčių, S. Darių ir S. Girėną, A. Gustaitį ir ANBO-IV eskadrilės skrydį aplink Europą, V. Vitkauską, „2000 kilometrų istorijos“ žygį žemaitukais iki Juodosios jūros, „Tūkstantmečio odisėją. Vienas vardas – Lietuva“, Nacionalinę ekspediciją „Nemunu per Lietuvą“ ir Misiją Sibiras. Planšetės ir didžiulio gaublio pagalba įdomiai atskleidžiami keliautojų nuotykiai. 

Antroji paroda - menininkės, žurnalistės L. Valatkienės projektas „Saga apie Lietuvą“ eksponuojama Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje. Parodos epicentre – lietuvių emigracija. O priemonė, kurios pagalba atskleidžiama parodos tema- paprasta saga. Tiesa, jų įvairiems parodos meniniams objektams sukurti panaudota daugiau nei 1,5 milijono. Čia rasite iš sagų sukurtą lietuvių migracijos žemėlapį, įspūdingą rašytojos Žemaitės portretą, iš milijono sagų supiltą lietuvių emigracijos upę, daug kitų objektų, atskleidžiančių lietuvių migracijos mastą. „Čia emigraciją galima pačiupinėti“ - sako projekto kūrėjai.

2019 m. rugsėjo 24 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: