Vilniaus mokytojų namai
EN

PARODA „Laikas keičia Žemę“

PARODA

„Laikas keičia Žemę“

 

Vilniaus mokytojų namuose Mažojoje salėje

2018 m. lapkričio 29 – gruodžio 6 d.

 

Jūsų dėmesiui – 20 fotografijų porų ir serijų, iliustruojančių įvairaus amžiaus ir profesijų žmonių pastebėtus Lietuvos kraštovaizdžio pasikeitimus, įvykusius per 10 131 metų tarpsnį. Tai 2012–2013 m. vykusio Lietuvos kraštovaizdžio kaitos fotokonkurso „Laikas keičia Žemę“ laureatų darbai.

Konkurso užduotis: nufotografuoti vietovę, užfiksuotą iki 2003 m., rasti fotografavimo taško koordinates ir pakomentuoti vietovės pasikeitimus. Įprasta, kad tokias fotosesijas daro profesionalūs fotografai, vietovės pokyčius komentuoja autoritetingos specialistų komandos, tačiau Europos kraštovaizdžio konvencija kelia idėją, kad kraštovaizdį gali ir turi suprasti kiekvienas. Taip skatinama daugiau sužinoti apie tam tikrą vietą, apgalvoti, kaip ir kodėl ji kinta; tuo pačiu plėtoti geografinį pasaulėvaizdį, laiko dvasios pojūtį, prisiminti žymių geografų prof. Č. Kudabos ir doc. R. Krupicko priesakus – geriau pažinti savo kraštą, įamžinti savo laikmetį.

Konkursui iš viso 60 autorių pateikė net 98 darbus. Tai vienaip ar kitaip jiems svarbios vietos: ten gyvena jie ar jų giminės. Čia dažnai lankomasi, leidžiamas laisvalaikis, sportuojama, vasarojama. Kai kurios nuotraukos vaizduoja teritorijas, susijusias su kasdiene veikla, interesais arba domina kaip išskirtiniai kultūros paveldo ar meniniai objektai. Tai pajūrio klifai ir karstinių įgriuvų apylinkės, miškai, parkai, pelkynai, upių, ežerų pakrantės, šventvietės, piliakalniai, miestų ir miestelių gatvės, aikštės, senamiesčiai, centrai ir pakraščiai, parkai, sovietinių ir naujų gyvenamųjų namų kvartalai, mokykla, vaikų darželis ir kt..

 

Kraštovaizdis yra gamtos ir žmonijos veiksnių kūrinys, visa, kas mus supa.

Tai – miestai, miesteliai, kaimai, miškai ir vandenys. Tam tikras kraštovaizdis gyvuoja konkrečiu laiku konkrečioje erdvėje. Visas kraštovaizdis, kiekviena vietovė turi vertę. Tai krašto, tautos tapatybės, asmeninės ir visuotinės gerovės, gyvenimo kokybės dalis, kurią kuriame visi drauge. Tai bendras turtas, kurio vertei ir tapatumui išsaugoti reikalingos visų mūsų pastangos. Intensyvėjant ūkinei veiklai, globalėjant pasauliui, spartėjant gyvenimo tempui, silpėjant žmonių ryšiui su vietove, kraštovaizdžio įvairovė, savitumas, jo vertingosios savybės nyksta. 

Renginys organizuojamas įgyvendinant Vilniaus miesto savivaldybės finansuojamą aplinkosauginio švietimo projektą „Miestas už mano lango. Domiuosi, kuriu, keičiu“

 

2018 m. gruodžio 6 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: