Vilniaus mokytojų namai
EN

Projektas „Pasidainavimai su Veronika. Signatarų keliais“ keliauja po Lietuvą

Kovo 15 d. Biržų r. savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje pristatomas VšĮ kultūros ir švietimo centro Vilniaus mokytojų namai rengiamas projektas „Pasidainavimai su Veronika. Signatarų keliais“.  Renginys skirtas signatarams Jokūbui Šernui, Alfonsui Petruliui. Tą pačią dieną Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijoje vyks pasidainavimai, skirti signatarui Vladui Mironui. Artėjant vasarai bus aplankytos signatarų  Jono Smilgevičiaus ir Jono Basanavičiaus tėviškės. Sausio - vasario mėnesį įvyko koncertai - vakaronės skirtos signatarams Donatui Malinauskui, Kazimierui Steponui Šauliui ir Jurgiui Šauliui. 

Projektu „Pasidainavimai su Veronika“, prasidėjusiu  2004 m. siekiama skatinti iš naujo atrasti liaudies dainas, populiarinti bendruomeniškumą, gaivinti bendrų skirtingų kartų kultūrinių veiklų tradiciją, kviečiant gyventojus į vakarus, kuriuose atėjusieji patys aktyviai dalyvauja, t.y. kartu su atlikėjais dainuoja. Neišvykstant iš savo miestelių ir kaimų susipažinti su kitų šalies regionų dainomis ir jų išmokti.

Nuo 2017 m. pasidainavimai vyksta  vietovėse, iš kurių kilę Lietuvos nepriklausomybės akto signatarai. Vakaruose tradiciškai dalyvauja tų regionų folkloro kolektyvai, pavieniai atlikėjai, prisimenama konkretaus signataro veikla. 2017 m. surengti vakarai - koncertai šiems signatarams: Pranui Dovydaičiui, Saliamonui Banaičiui, Steponui Kairiui, Alfonsui Petruliui, Jonui Vileišiui.

Projektas yra išskirtinis, nes jo dėka suteikiama galimybė įvairiausių profesijų, amžiaus bei socialinio statuso žmonėms susipažinti su šio žanro entuziastės Veronikos Povilionienės atliekamomis dainomis, kartu dainuoti, dalyvauti bendrame meniniame vyksme, neišvykstant iš savo miestelių ir kaimų susipažinti su kitų šalies regionų dainomis ir jų išmokti. Prisiminti, o jaunimui sužinoti ir patiems pristatyti svarbias šalies politines asmenybes.

 

Projekto organizatorius Všį kultūros ir švietimo centras Vilniaus mokytojų namai

Projektą iš dalies remia Lietuvos Kultūros Taryba

2018 m. kovo 14 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: