Vilniaus mokytojų namai
EN

Meninėje kompozicijoje – apie dzūką pėsčiomis atėjusį į Vilnių

Kultūrininkas ir literatas Juozas Žitkauskas drauge su Vilniaus mokytojų namais tęsia projektą „Renginių ciklas „Jie su Vilnija suaugę”. Pagrindinis jo tikslas –pasakoti apie žymius kultūros ir meno žmones, gimusius, gyvenusius ar dirbusius Pietryčių Lietuvoje, supažindinti ir priminti jų kūrybą. Anksčiau (projektas vykdomas nuo 2012 m.) šie renginiai vyko tik šio regiono gimnazijose ar kultūros įstaigose. Nuo šiol jų geografija išsiplėtė, idant per juos visuomenei būtų pristatomas ir pats regionas, jo istorijos sankloda, taip stengiantis bent kažkiek pakoreaguoti teigiama linkme vis dar egzistuojančius stereotipus.

Lapkričio 21 d. 16 val. Rūdiškių bibliotekoje bus parodyta literatūrinė – muzikinė kompozicija „Pėsčiomis į Vilnių po Vilniją: Rapolas Mackonis”. Iš pavadinimo aišku, kad jinai pasakoja apie Rapolą Mackonį, dzūką, 20 a. pradžioje pėsčiomis Varėnos krašto pakraščio atėjusį į Vilnių ir čia pasilikusį. Deja, šiandien gerokai visuomenės primirštą, neįvertintą. Kompoziciją atliks žymus Lietuvos teatro ir kino aktorius Vidas Petkevičius, dainų autorė bei atlikėja Akvilė Rubikienė ir literatas J. Žitkauskas.

R. Mackonis (tikroji pavardė Mackevičius) gimė 1900 m. Paąžuolėje, Varėnos r. Prozininkas, publicistas. Baigė Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnaziją, studijavo Vilniaus universitete. Tarpukario laikais, dirbo Vilniaus lietuvių laikraščių redakcijose, veikė Lietuvių meno ir literatūros, Lietuvių mokslo draugijose. 1943-45 kalėjo Stuthofo koncentracijos lageryje. Nuo 1945 m. gyveno Lenkijoje, 1952 m. ten suimtas, kalintas sovietiniuose lageriuose. 1956 – aisiais paleistas grįžo į Lietuvą, dirbo Lietuvos dailės muziejuje. Tarpukariu parašęs ir išleidęs prozos bei publicistikos kūrinių, pokario metais parašė ir vėliau, po jo mirties, išleisti jo atsiminimai apie tarpukario Vilnių, žmones.

Be šios kompozicijos, projektui „Jie su Vilnija suaugę” yra sukurtos kompozicijos apie rašytoją ir diplomatą Igną Šeinių, poetę Oną Miciūtę, poetą, kunigą, vieną iš draudžiamosios spaudos platintojų Silvestrą Gimžauską, poetą Adomą Mickevičių, tarpukario Vilniaus krašto lietuvybės puoselėtoją, poetą Vladislovą Sirokomlę ir kitus.

Kompozicijas rengia ir jas atlieka aktoriai, skaitovai Juozas Šalkauskas, Ferdinandas Jakšys, Gediminas Storpirštis, Birutė Mar, Aleksas Kazanavičius, Giedrius Arbačiauskas, Dalia Jankauskaitė, Artūras Varnas, Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė, vokalistai Aušra Liutkutė, Rolandas Vilkevičius, birbyninkai Egidijus Ališauskas ir Kastytis Mikiška, dainų autorius ir atlikėjas Gytis Ambrazevičius, literatas J. Žitkauskas ir kt.

Projektą „Jie su Vilnija suaugę” iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija.

2017 m. lapkričio 20 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: