Vilniaus mokytojų namai
EN

MUZIKINĖ KELIONĖ SU DAINUOJAMOSIOS POEZIJOS FESTIVALIU TAI-AŠ

Spalio 20 dieną prasidėjęs dvyliktasis tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis ,,Tai — aš“ nieko nelaukęs surengė pirmąjį gyvo garso koncertą ,,vežančioje“ scenoje — 19–ioliktu maršrutu kursuojančiame troleibuse. 
 
Išskirtinis festivalio atidarymo koncertas
                      Šiemet tarptautinis bardų festivalis ,,Tai — aš“ jau nuo pat pirmų starto minučių ėmė išradingai džiuginti Lietuvos žmones. Pirmadienio popietę, vos iškėlus festivalio vėliavą Vilniaus mokytojų namų balkone, festivalio organizatoriai pakvietė pasivažinėti 19 numeriu pažymėtu (Saulėtekis — Pašilaičiai) troleibusu, kuriame buvo surengtas mini gyvo garso koncertas, pradėjęs visą savaitę truksiantį šio renginio koncertų ciklą.
Pirmi ir drąsiausi — jaunieji atlikėjai
                      Lietinga pirmadienio popietė nė kiek neišgąsdino trijų jaunų ir puikių muzikantų pasivažinėti Vilniaus viešuoju transportu ir dovanoti išskirtinį koncertą visiems skubandiems miestiečiams. Nors šiemet festivalyje dalyvaus gausus būrys Lietuvos ir užsienio atlikėjų, tačiau pirmieji lyriškas dainas sostinėje užtraukė Dainius Žiūra ir Rūta Činčytė kartu su Jonu Vyšniausku. 
Pamažu įgautas pagreitis ir muzikantų įspūdžiai:
                      Muzikinės kelionės pradžioje, ties Senosios plytinės stotele, pirmasis festivalio troleibuso atlikėjas D. Žiūra iš pradžių kiek neryžtingai traukė gitarą iš dėklo ir ruošėsi muzikuoti; tačiau pamažu jis išdrąsėjo ir pagrojo ne vieną puikiai žinomą dainą. Vaikinas teigė, jog prieš kurį laiką jis kartu su draugais taip pat imdavosi panašių avantiūrų ir savo muzika džiugindavo viešojo transporto keleivius. Deja, aplinkybės lėmė, jog su juo grojusių žmonių gretos sumažėjo ir jiems teko nutraukti tokius smagius muzikavimus. Jaunasis atlikėjas džiaugėsi, kad vėl galėjo padainuoti ir pagroti gitara vilniečiams.
                      Kiti du muzikantai, plačiomis šypsenomis ir su nekantrumu akyse prisijungė tolesnėse šio maršruto stotelėse ir kaip mat įsijautė į improvizuoto koncerto ritmą. R. Činčytė padedama J.Vyšniausko, grojančio gitara, energingai uždainavo labai gerai atpažįstamas lietuvių liaudies ir kitas žinomas dainas. Rūta atskleidė, jog seniai svajojo apie tokio tipo koncertą ir tikino, jog jausmas dainuoti nieko neįtariančiai publikai yra dar malonesnis nei ji tikėjosi.
Keleivių reakcijos:
                      Nuo nusistebėjimo, klausimų virtinės iki iš veido niekaip nedingstančios šypsenos — tokios buvo Vilniaus keleivių, įlipusių į 19–ąjį troleibusą, reakcijos. Miestiečiai neslėpė, jog toks koncertas jiems yra naujiena ir tikras netikėtumas. Anot kai kurių keleivių, labai smagu, kad šiandien jauni žmonės susiburia tokiai veiklai ir dalinasi savo kūrybiškumu su kitais. Daugelis žmonių, patekusių į šį, pirmąjį festivalio ,,Tai — aš“ koncertą, negailėjo pagyrų jauniesiems atlikėjams. Kai kurie jų visą kelionę negalėjo nustoti šypsotis, kiti — traukė dainas kartu su muzikantais ir beveik kiekvienas skubantis išlipti reikiamoje stotelėje atsigręždavo padėkoti.
 
 
                      Pirmadienį prasidėjęs tarptautinis bardų festivalis ,,Tai — aš“ pirmąjį koncertą surengė itin netradiciškai, tačiau sulaukė daug teigiamų emocijų. 19–ojo troleibuso keleiviai niūnavo kartu su trimis įdomiais muzikantais, negailėjo jiems gražių žodžių ir džiaugėsi, jog vyksta toks festivalis, kuris mažus rūpesčius ir  darganotą rudens orą paverčia maloniomis staigmenomis.
 
 
                      Tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis, vykstantis nuo 2003 m., kasmet džiugina ne tik Vilniaus gyventojus, bet ir kitų miestų žmones. Šiemet festivalio programa bus pristatoma daugelyje Lietuvos miestų, taip pat ir sostinėje. Šio festivalio organizatoriai skatina muzikantus dainuoti gimtąja kalba, supažindinti klausytojus su dainuojamosios poezijos žanru, bei saugoti gamtą. Šiais metais festivalis yra ypač ,,ekologiškas“ — naudoja užrašų knygeles iš perdirbto popieriaus, o plastmasinės vandens taros nekeičia kita, tik iš naujo ją pripildo.
                      Jaukūs vakarai, gera muzika, gilūs atliekamų dainų tekstai ir nuoširdūs klausytojų aplodismentai — tai potyriai iš vienintelio tokio Rytų Europoje rengiamo festivalio. 

2014 m. spalio 20 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: