Vilniaus mokytojų namai
EN

Koncertas „ŠIRDIS LIETUVIO TURI GANA DŽIAUGSMO“, skirtas Vilniaus m. folkloro ansamblio „Dijūta“ veiklos 40-mečiui


VMN Didžioji salė
Trečiadienis
Gruodžio 4 d.
18.30 val.

Atlikėjai:
Vilniaus m. folkloro ansamblis „Dijūta“, vadovė Rūta Žarskienė.
Ansamblis savo jubiliejinį renginį skiria Pasaulio lietuvių metams. Atėję į koncertą galėsite prisiliesti prie dalelės lietuvių išeivijos istorijos. XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje į Ameriką vyko lietuviai valstiečiai. Jie tikėjosi užsidirbti ir grįžti į gimtąją žemę, bet dauguma taip ir liko svetimoje šalyje. Atskirties dalią nuo ašaromis ir krauju aplaistytos tėvų žemės patyrė ir į Rusijos imperijos Saratovo sritį ištremti 1863–1864 m. sukilimo rėmėjai. Likimas nuo tėvynės atskyrė ir per Antrąjį pasaulinį karą nuo sovietinių represijų į Vakarus pasitraukusius Lietuvos žmones. Tačiau lietuviai visur liko lietuviai: aplink save kūrė širdžiai mielą Lietuvą primenančią aplinką, dainomis išringavo tėvynės ilgesį.

Folkloro ansamblio „Dijūta“ koncerte išgirsite į JAV išvykusių pirmųjų lietuvių emigrantų dainuotas tradicines vestuvines, meilės, kalendorines bei nostalgiškas ir humoristines emigrantų dainas, įrašytas Jono Balio 1949–1951 m. Pensilvanijoje. Bus dainuojamos ir atokiose Rusijos stepėse įkurdintų sukilėlių rėmėjų vaikaičių mėgtos skambios daugiabalsės ir vienbalsės dainos, kurias 1963 m. Čiornaja Padina kaime užrašė Norbertas Vėlius ir Aloyzas Vidugiris. Pabaigoje skambės po Antrojo pasaulinio karo JAV prieglobstį radusio poeto Kazio Bradūno šeimoje skambėjusios literatūrinės romansų stiliaus dainos, kurias ansamblis išmoko iš poeto dukters Elenutės.

Programoje išgirsite ir emigrantų minčių – tarytum savotiškų laiškų visoms būsimoms kartoms apie tai, ką išgyveno tėvynės netekę žmonės, kaip jie jautėsi, kuo gyveno, kuo džiaugėsi.

Įėjimas laisvas.

 


Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: