Vilniaus mokytojų namai
EN

XXII TARPTAUTINIO AKORDEONO FESTIVALIO VILNIUS 2019 I ORKESTRŲ FIESTA


Šv. Kotrynos bažnyčia
Pirmadienis
Lapkričio 18 d.
19 val.

Dalyvauja:
LMTA Akordeono katedros akordeonų orkestras, vadovas asist. Tadas Motiečius,
Akordeonų orkestras „Consona“, vadovas prof. Ričardas Sviackevičius.
Solistai: Dovilė Kazonaitė (sopranas),
Vilandas Kazdailevičius (trimitas).
Programoje ryškiausi kūriniai akordeonų orkestrams, įspūdingi solistų pasirodymai ir daug staigmenų.
Įėjimas laisvas.

XXII Tarptautinis akordeono festivalis kviečia į Orkestrų fiestą Šv. Kotrynos bažnyčioje lapkričio 18 dieną 19 valandą ir žada nepakartojamą vakarą su dumplių fejerverkais. Šiuo koncertu simboliškai paminima svarbi profesionalaus akordeono meno sukaktis –prieš 60 metų  Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (tuometinėje Konservatorijoje) pradėta dėstyti akordeono specialybė. Scenoje susitiks du orkestrai – dabartinių akademijos studentų ir profesionalų, kurie muzikantų Mekoje studijavo prieš keletą metų ar net keletą dešimtmečių. Abu kolektyvai ruošia kontrastingas, intriguojančias ir spalvingas programas, kurias papuoš solistų pasirodymais.

LMTA akordeonistų orkestras pradės koncertą energingu šiuolaikiniu opusu „Divertimento ritmico“, tuo pačiu užduodamas toną viso koncerto atmosferai: veržlumas, virtuoziškumas ir neatremiamas žavesys bus pagrindiniai vakaro atlikėjų palydovai. Klausytojai netruks įsitikinti – ir „Opale Concerto“ akordeonui bei orkestrui bus kupinas aistros bei temperamento, kuriuo garsėja šio kūrinio autoriaus R. Galliano kūryba. Žymusis G. Bizet bolero „Ouvre ton couer“  kibirkščiuos tokia moteriška ugnimi, kad po jo skambėsiantys trimito solo ir sunkioji akordeonų artilerija tiesiog griaudės fejerverkų salvėmis. 

Bet palaukite! Tai tik pirmoji koncerto dalis... Antrojoje pasirodys Vilniaus mokytojų namų akordeonų orkestras „Consona“, kuriame groja daugiau patyrę, bet ne mažiau patrakę profesionalai, įvairių muzikos mokyklų akordeono mokytojai. Dienomis kantriai dirbantys su būsimaisiais virtuozais, vakarais jie patys išleidžia savo vidinius „scenos vilkus“ ir repetuoja didelio meistriškumo reikalaujančius kūrinius. Šįkart išgirsite efektingus šokius iš Š. Guno operos “Faustas“ ir egzotiškąjį D. Elingtono – J. Tizolio „Karavaną“, paslaptingą J. Peškovo „Noktiurną“ ir svaigų J. Štrauso „Indišką galopą“. Ir, lyg tų emocijų ir šokių sūkurių dar būtų maža, koncertą vainikuos du vokaliniai šedevrai –G. Caccini „Ave Maria“ ir L. Arditi „Il Bacio“,   kuriuos atliks solistė, pažėrusi kibirkščių jau pirmoje koncerto dalyje, fatališkasis sopranas Dovilė Kazonaitė. Laikas atskleisti ir kitų soluojančių vakaro „vinių“ tapatybes – tai perkusininkas Ernestas Verba, trimitininkas Vilandas Kazdailevičius ir akordeonistas Gytis Kaušius. Ir, žinoma, svarbiausi – orkestrų dirigentai! Tai Tadas Motiečius ir profesorius Ričardas Sviackevičius.

LMTA akordeonistų orkestras įkurtas prieš keletą dešimtmečių šviesaus atminimo V. Furmanavičiaus iniciatyva ir, nors nuolat kinta dėl studijuojančiųjų rotacijos, klausytojus džiugina profesionalumu ir atlikimo kokybe. Ilgametis orkestro meno vadovas ir dirigentas prof. Ričardas Sviackevičius kolektyvo vairą patikėjo plačiai pripažintam akordeonistui Tadui Motiečiui.

Orkestre groja entuziastingi LMTA akordeono katedros studentai, nuolat tobulėjantys meistriškumo kursuose ir skinantys laurus tarptautiniuose konkursuose. Muzikantai siekia novatoriško kolektyvinio skambesio ir koncertams ruošia ne tik klasikinių kūrinių transkripcijas, bet ir muziką, specialiai sukurtą akordeonų orkestrams.  

Vilniaus mokytojų namų Akordeonų orkestras „CONSONA“ įkurtas 1997 m. ir yra vienintelis profesionalus tokios sudėties kolektyvas ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse. Jame groja Lietuvos akordeonistai profesionalai, tarptautinių konkursų laureatai, mokytojai – entuziastai.  

Subūręs orkestrą ir formuodamas jauno kolektyvo grojimo manierą bei repertuarą, profesorius Ričardas Sviackevičius pradėjo ieškoti naujų nišų jo veiklai. Ilgainiui šie kūrybiniai ieškojimai virto gyvybingomis gastrolėmis ir intensyviais koncertiniais pasirodymais Lietuvoje ir užsienio šalyse: Vokietijoje, Lenkijoje, Suomijoje, Austrijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Graikijoje, Norvegijoje, Latvijoje, Estijoje, Baltarusijoje, Rusijoje. Orkestrui kurį laiką taip pat vadovavo ir dirigavo Rita Auksoriūtė bei Vladimiras Voskanas. „Consonos“ profesionalumas įvertintas ir Italijoje vykusiame konkurse „Premio Cita di Castelfidardo“ – jam suteiktas laureato vardas.

Orkestro repertuare sutinkami ne tik įvairūs laikmečiai, epochos ir stiliai,- jame skamba pasaulio muzikos klasikų, įvairių šalių autorių, Lietuvos kompozitorių sukurti ir akordeonų orkestrui instrumentuoti opusai: S. Moniuškos, K. M. Vėberio, N. Rimskio-Korsakovo, A. Piazzollos, J. Naujalio, M. Vaitkevičiaus ir kitų kompozitorių  kūriniai.

„Consona“ nuolat ieško inovatyvių sprendimų, bendradarbiauja su garsiais Lietuvos ir užsienio solistais  - Saulium Augliu (marimba), Kąstyčiu Mikiška (birbynė), vokalistėmis Zita Martinavičiūte, Natalija Krauter, Vida Taurinskaite, saksofonistais Kęstučiu Vaiginiu, Juste Sakalyte ir kitais žymiais muzikais.

Akordeonų orkestro „Consona“ nariai yra dėkingi savo šeimininkams - Mokytojų namams, kurie padeda sutelkti  į vieną didžiulę šeimą profesionaliojo akordeono meno mylėtojus ir puoselėtojus.

Šiandien akordeonų orkestras „Consona“ ne tik siekia išlaikyti aukštą meninį lygį, bet ir atkakliai ieško bei pildo repertuarą naujais kūrybiniais ištekliais, džiugina klausytojus naujomis programomis, dar negirdėtais opusais.

  

Organizatorius: Lietuvos akordeonistų asociacija

Meno vadovas Raimondas Sviackevičius

Daugiau informacijos www.akordeonofestivalis.lt



Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: