Vilniaus mokytojų namai
EN

Koncertas „Atsigręžk, kai tamsumos šešėliai kris“


Šv. Kotrynos bažnyčia
Ketvirtadienis
Rugsėjo 19 d.
19 val.

Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ ir Šv.Kristoforo kamerinis orkestras kviečia į koncertą „Atsigręžk, kai tamsumos šešėliai kris“, kuris vyks rugsėjo 19 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.
Vakaro programoje pirmą kartą Lietuvoje skambės XXI a. rimtosios ir sakralios muzikos šedevras – Arvo Pärt‘o „Adam‘s Lament“ („Adomo rauda“) chorui ir kameriniam orkestrui. Koncerte klausytojai, taip pat, turės galimybę susipažinti su Egono Wellesz‘o kūriniu „Elizabeth Barrett Browning sonetai“ bei pasinerti į Anatolijaus Šenderovo magišką energetiką kūrinyje „Post scriptum“.
VšĮ „Pax et Bonum“ (Lietuva) ir ne pelno siekiančios organizacijos „Académie Lyrique“ (Prancūzija) organizuojamas koncertas priklauso projektui „Muzika ir politika“ iš ciklo „Nutildyti balsai“. Šios jau dešimtmetį gyvuojančios iniciatyvos tikslas – pagerbti Holokausto aukas ir prikelti kompozitorių, nukentėjusių nuo totalitarinių režimų, kūrybą.
2010 m. pasaulinę premjerą išvydusi, o šį rudenį pirmą kartą Lietuvoje skambėsianti „Adomo rauda“ iš atlikėjų reikalauja ypatingo nusiteikimo, susikaupimo ir meistriškumo. A. Pärt‘o naudojamas bažnytine slavų kalba parašytas Šv. Siluano Atoniečio (1866–1938) tekstas pasakoja skausmingą žmonijos protėvio Adomo istoriją: iš Rojaus ir Dievo artumos jį išvijusi nuodėmė, nupuolęs jis karčiai aimanavęs, o jo rauda skambėjusi po visą dykumą. „Adomo rauda“ yra ne tik geniali biblinės istorijos interpretacija – tai rauda pačiai kančiai, žemėje gyvenančio žmogaus palydovei.
Pirmą kartą Lietuvos publika išgirs ir žydų kilmės Austrijos kompozitoriaus Egono Wellesz‘o kūrinį „Elizabeth Barret Browning sonetai“. Solo partiją atliks viešnia iš Prancūzijos – sopranas Erminie Blondel. XIX a. garsios anglų poetės sonetus pristatys aktorė Dalia Michelevičiūtė.

Vakaro metu chorui „Jauna muzika“ ir Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui vadovaus kompozitorius ir dirigentas, Prancūzijos meno riterio ordino kavalierius Amaury du Closel‘is (Prancūzija). Subūręs ne vieną profesionalų orkestrą, jis vadovavo įvairiems sceninių kūrinių pastatymams, be to, išleido Kritikų premija apdovanotą knygą apie kompozitorius, nukentėjusius nuo Trečiojo reicho režimo. Šiuo metu A. du Closel‘is yra ansamblio „Voix Etouffées“ („Nutildyti balsai“) ir to paties pavadinimo festivalio meno vadovas.

Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika“ ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas „Atsigręžk, kai tamsumos šešėliai kris“, kartu su soliste Erminie Blondel, koncerto vedėja, aktore Dalia Michelevičiūte ir dirigentu Amaury du Closeliu, vyks rugsėjo 19 d. (ketvirtadienį) 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius). Įėjimas laisvas.


Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: