Vilniaus mokytojų namai
EN

Vardan Hovanissian ir Emre Gültekin – tautas taikantis duetas (Armėnija, Turkija)


Šv. Kotrynos bažnyčia
Šeštadienis
Vasario 6 d.
19 val.

Vasario mėnesio pradžioje Vilniuje ir Kaune pirmąkart lankysis Armėnijos ir Turkijos tradicinės muzikos meistrų duetas – duduku grojantis Vardan Hovanissian ir sazo žinovas Emre Gültekin. Šie kūrėjai pristatys savo pirmąjį bendrą albumą „Adana“, skirtą paminėti šimtosioms armėnų tautos genocido metinėms. Egzotiška ir natūrali tarsi kvėpavimas dueto muzika pakylėja klausytoją bei atskleidžia vilties triumfą prieš neapykantą ir istoriją. Tai yra subtilus dviejų draugų ir dviejų bendras šaknis turinčių kultūrų susitaikymo skambesys.

Daugiau nei prieš dešimtį metų susitikę sielos broliai Vardan Hovanissian ir Emre Gültekin sienas įveikusią muzikinę draugystę 2015 m. įamžino savo pirmajame albume „Adana“. Jis tapo ne vien nuoroda į Turkijos miestą, vos prieš šimtmetį sudavusį skaudų smūgį armėnams genocido metu, tačiau ir vilties simboliu – kūrėjams Adana yra vieta, kurioje armėnai bei turkai gyvena harmonijoje.

Harmoningos armėnų ir turkų dainų tekstų partijos, melancholiškas duduko tembras ir virtuoziški sazo bei tambūro instrumentų garsai atskleidžia šviesiąją istorijos pusę. Albumas „Adana“ subtiliai tyrinėja vis dar aštriai juntamą dviejų tautų skausmą, tačiau tuo pat metu išlieka nepaprastai pakilus – skausmas yra gerbiamas ir pakeičiamas supratimu bei bendros kultūros šventimu.

Albumo pristatymo turo metu Vardan Hovanissian ir Emre Gültekin lankysis Prancūzijoje, Portugalijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir, žinoma, Lietuvoje.

Vardan Hovanissian (Armėnija) – plačiai pripažintas tradicinių armėnų pučiamųjų instrumentų žinovas. Talentingasis atlikėjas, grojimo paslapčių išmokęs pas Khachik Khachatryan, yra tituluojamas duduko muzikos ambasadoriumi, įkūnijančiu Armėnijos muzikos dvasią.

Nuo V a. pr. Kr. sutinkamas dudukas yra vienas seniausių dvigubą liežuvėlį turinčių medinių pučiamųjų instrumentų. Šio instrumento garsas atspindi ir reprezentuoja armėnų tautos dvasią, o šiltas, mąslus ir liūdnas tembras, paliečiantis giliausias klausytojų širdžių kerteles, yra vis labiau vertinamas visame pasaulyje.

Išlikdamas ištikimas tradicinei armėnų kūrybai Vardan Hovanissian labai natūraliai mezga ryšius su kaimyninių Turkijos, Sirijos teritorijų bei kitų Europos šalių liaudies ir džiazo muzikos įtakomis. Jis yra koncertavęs drauge su Armėnijos Nacionalinės liaudies muzikos ansambliu, savo gimtosios šalies grupėmis „Gandzasar“, „Marathouk & Ervand Saharouny“. O muzikiniai susitikimai su Tigran ir Yasmin Levy peraugo į pasirodymus visame pasaulyje – Europoje, Kanadoje, Australijoje, Azijoje kartu su Yasmin Levy,  „Arax“, „Hijaz“ ir „Blindnote“.

Vardan Hovanissian yra prisidėjęs prie daugybės įrašų, išleistų su skirtingais muzikantais: „Arax“ albumo „La Brise“ (2004 m.), Yasmin Levy „Mano Suave“ (2007 m.), „Gültekinler“ įrašo „Türküce“ (2008 m.), Hijaz „Dunes“ (2008 m.), Nara Noian „Cristal“ (2008 m.), „Arax“ „Crossing“ (2009 m.), Nara Noian „Kino“ (2010 m.) ir „Oriental Express“ (2011 m.), Hijaz „Chemsi“ (2011 m.) ir „Blindnote“ (2011 m.), Osvaldo Hernandez Napoles „Tierra“ (2011 m.), Abdelli „Destiny“ (2013 m.).

Emre Gültekin (Turkija), duete pasirodantis su sazu, baglama ir tambūru bei atliekantis vokalo partijas, yra kilęs iš garsios muzikantų šeimos, kurioje groti yra taip pat natūralu kaip kvėpuoti. 1980 m. Belgijoje gimęs Emre muziką atrado savo tėvo Lütfü Gültekin dėka, kuris jį išmokė groti sazu – ilgakakle liutnia, galinčia išgauti subtiliausias harmonijas. Šis kultūrų ribas peržengiantis instrumentas yra plačiai paplitęs Artimuosiuose Rytuose – pradedant net nuo Sibiro. Tačiau savo apogėjų ir didžiausią meninę išraišką jis pasiekė Anatolijos muzikoje per tokius didžius meistrus kaip Talip Ozkan ir Mustafa Karaçeper, kurie tiesiogiai su sazo muzika supažindino Emre Gültekin ir jo tėvą Lütfü – žymų Turkijos bardą.

Pripažintas menininkas Emre Gültekin šiandien dalyvauja daugybėje projektų, pasižyminčių įvairiomis muzikinėmis įtakomis bei skirtingo pobūdžio kūryba – nuo Malick Pathe Sow (Senegalas) iki Goran Bregovic (Serbija), Véronique Gillet (Belgija) ir Dadmehr (Iranas). Emre Gültekin taip pat groja su „Blindnote“ ir savo šeimos grupėje „Gültekinler“, rašo muziką kino filmams bei dirba garso inžinieriumi.

Kūrėją galima išgirsti Dertli Divani albume „Hasbıhâl“ (2004 m.), „Gültekinler“ įrašuose „El Emeği Göz Nuru“ (2005 m.) ir „Türküce“ (2008 m.), „Blindnote“ darbe „Blindnote“ (2011 m.), Emre Gültekin, Joris Vanvinckenroye, Wouter Vandenabeele, Ertan Tekin „Chansons pour la fin d‘un jour“ (2011 m.), Emre & Lütfü Gültekin „L‘Exil, refuge du barde“ (2013 m.).

Vardan Hovanissian ir Emre Gültekin duetas – tai aukštos klasės, kilnus dviejų ryškių muzikinių kultūrų susitaikymas jautraus jubiliejaus proga. Dueto muzika tarsi tiltas jungia Armėniją ir Turkiją ramiais, vingiuotais, tradicinės, bet originalios muzikos garsais. Rafinuotas grojimas, kontempliatyvi ir nostalgiška nuotaika, prasmingi dainų tekstai demonstruoja gerą muzikinį skonį ir aukšto lygio artistiškumą.

Vasario 6d. 19val. Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilnius

Vasario 7d. 18val. Nacionalinis Kauno dramos teatras, Kaunas

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=QvhtYq3meko

https://www.youtube.com/watch?v=hflgQA1uDjY

https://www.youtube.com/watch?v=O-TEGS7JY3I

Bilietai:

http://www.tiketa.lt/LT/vardan_hovanissian_ir_emre_gultekin_14106



Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: